Om du har köpt dyra klädesplagg eller har favoriter i lådan så vill du förstås att de ska vara med dig länge ocwashing-machine-534745_1280h hålla ett bra tag. Att sköta om sin garderob är ett bra sätt att spara pengar och få din favoriter att hålla längre.  Härkommer lite bra råd som hjälper dina kläder att hålla längre:

1.Undvik pulvertvättmedel

Använd i stället alltid flytande tvättmedel. Då undviker du att tvättmedlet sätter sig i kläderna. Medlet löses upp direkt och de lämnar heller inga rester på plagget.

 2.Tvätta i låga temperaturer2000px-Waschen_40.svg

Nästan all tvätt går att tvätta i 40 grader. Använd också korta tvättprogram, då undviker du att kläderna slits ut i förtid. Sportkläder, underkläder och strumpor ska dock tvättas i 60 grader för att bli ordentligt rena och fria från bakterier. Syntetiska plagg är svåra att rengöra från bakterier som lätt ger ifrån sig en obehaglig lukt. Köp inte plagg med mycket syntet utan satsa på kvalitetsplagg i stället.

3.Ta bort fläckar utan att tvätta

Faktum är att vi tvättar för mycket i Sverige. En fläck är oftast liten och finns på ett begränsat område; den innebär inte att hela plagget måste tvättas. Ta i stället bort fläcken punktvis. Galltvål och babyservetter funkar utmärkt. På nylon eller liknande material är babyservetter oslagbart. En babyrumpa tål servetterna bra och det gör dina kläder också.

4.Skötselråd för ullplagg728px-Laundry_symbol_hand_wash.svg

Ull tål tvättmaskinen dåligt och många gånger kan det vara bättre att vädra detta känsliga material. Men när det slutligen är dags för tvätt av stickat som kashmir eller ull så kör det i ull- eller handtvättprogrammet på 30 grader. Torktumla sedan på hög temperatur under en minuts tid. Genom torktumlingen får du plagget en porös och fin känsla samtidigt som fibrerna lyfts. Häng sedan upp på en formad galge. Ett plagg som endast behöver vädras kan du även köra i tvättmaskinens ångprogram.

5.Mörka plagg bärs med mörka underkläder

Under mörka plagg bör du uteslutande använda mörka underkläder, såsom svart, marint eller vinrött. OSymbol_Washing_machine.svgm du till exempel har glömt att förtvätta den svarta klänningen så är risken stor att den färgar av sig på den vita behån. Mörka plagg är ofta överfärgade.

6.Tumla försiktigt

Torktumling sliter mycket på ett plagg. Titta på filtret så får du en uppfattning om hur mycket fibrer som plagget ger ifrån sig efter en tumling. Använd en galge i stället och häng ut plagget

7.Ge dina plagg mer stryk2000px-Laundry_symbol_iron_warm.svg

Många plagg mår utomordentligt bra av att strykas regelbundet. Fibrerna plattas ut och plaggen får en längre livslängd. Styrkta plagg avvisar även smuts bättre än ostrukna plagg. En blomspruta fungerar bra att fukta plagget med. Ett ångstrykjärn funkar finfint, det viktiga är att det är lite tyngd i järnet.

8.Så kommer du tillrätta med irriterande fläckar

Fläckar är ett svårbemästrat kapitel. Vi vet att salt funkar bra mot vinfläckar, speciellt rödvin. Mot sminkfläckar har fläktborttagningsmedlet Vanish visat goda resultat. Mot blodfläckar fungerar saliv väldigt bra, då det löser upp enzymerna. Svettdoft går att få bort om man duttar lite ättika på de ställen som är drabbade.

laundry-41687_12809.Satsa på riktiga galgar

Dålig passform förstör dina kläder. Satsa på kvalitetsgalgar såsom exempelvis Bannlys kemtvättsgalgar. Plagg av mocka, skinn och päls, som utsätts för snö eller regn, torkas bäst på en välvd galge i rumstemperatur. För kjolar utan hängen funkar galgar med klämmor ypperligt. Kjolar med hängen bör hängas på galgar med klykor. Byxor hängs bäst över galgar eller i en speciell byxgalge.

10.Förvara smart

closet-764792_1280Sortera väl och håll ordning i garderober och lådor. Håll ordentlig ordning i lådor och garderober. Ull och kashmir förvaras bäst i förvaringslådor. Lådorna håller skadedjur borta och är också en smart förvaring då man har ont om plats. T-shirts, toppar och tunna stickade plagg förvaras i lådor eller på hyllor. Trikåplagg mår inte bra av att hängas på galgar då de lätt får fula märken av det.