Med foundation ger du ditt ansikte de bästa förutsättningarna att lysa. Foundation är en hudfärgad kräm som ger ansiktet en enhetlig färg och döljer ojämnheter, finnar, kvisslor, pigmentmentfläckar och ytliga blodkärl. Så här ger du ansiktet en bra lyster med foundation:

1.Rengör ansiktet och smörj in huden med en återfuktande dagkräm (som gärna får innehålla solskyddsfaktor). Se beauty-160456_1280till att krämen sjunker in ordentligt i huden innan du applicerar med foundation.

2.Täck över eventuella finnar eller mörka ringar under ögonen med en concealer eller ett täckstift innan du sätter på foundation.

3.Ta lite av foundationen på en svamp, fingrarna eller på en foundationsborste. Ta bara lite åt gången så att de inte blir för kletigt.

4.Stryk på foundation från insidan av ansiktet, vid näsan och arbeta dig strax därefter utåt mot tinningarna och kindbenet. Sudda ut kanterna och var mycket noggrann med att tona ut vid halsen så att du inte får en ful sminkrand.

 Låt din hudtyp styra valet av foundation

Har du torr hud så bör du välja en foundation som innehåller mycket fukt. Undvik foundations med zink eftersom det kan verka uttorkande.portrait-147251_1280

Har du fet eller kombinerad hud så bör du satsa på en foundation som ger fukt men som också verkar mattande, det
kan exempelvis vara en mineralmakeup. Oljebaserade krämer bör undvikas.

Har du äldre, mogen hud så behöver du extra fukt och blir fin med en foundation med krämig konstistes. Fuktgivande foundations med ljusreflekterande pigment döljer smårynkorna på ett bra sätt. Du bör undvika pudriga foundations då det har en tendens att lyfta fram rynkorna.

Primer för festliga tillfällen

När du vill att din foundation ska hålla extra länge så kan du använda en primer. Primer är en produkt som du använder efter att du har smörjt använt en fuktkräm, men innan du lägger på en foundation. Primern bidrar till att 196px-Muga_Make_up.svgminimera porerna och linjerna, vilket ger ansiktet ett slätare intryck.

Var noga med färgvalet

Den bästa nyansen är alltid den som ligger närmast din egen hudton. En mörk nyans kommer göra att du ser äldre ut, medan en ljus framhäver alla porer och kan medföra att ansiktet ser onaturligt blekt ut. När du provar en foundation så testa först på ditt käkben. När färgen harmoniserar med din naturliga hudton kan du vara trygg med att det är den rätta.

Om du har köpt en foundation som är för mörk kan du investera i en ljusare variant. Du kan sedan mixa den med den tillsammans med den mörka tills du når en hudton som är mest lik din naturliga hudton. Kostnaden bli lite högre, men du kommer ändå att tjäna på att ha två foundations då du kan blanda dem till en hudton som är passande för årstiden. På sommaren är ju de flesta av oss mer solbrända exempelvis.

Makeup_brushSka jag använda borste eller svamp?

En borste suger åt sig mindre foundation än vad svampen gör. En borste är däremot dyrare än en svamp. Tänk på att rengöra en svamp ofta med tvål eller diskmedel så att bakterier och restpigment försvinner.